Pointteri
kuva c. Lea Nordberg

Pointteri polveutuu ranskalaisista, espanjalaisista ja italialaisista lintukoirista. Jo 1400-luvulta peräisin olevissa maalauksissa esiintyy pointterin kaltaisia koiria.

Olemukseltaan aristokraattisen ja sulavalinjaisen pointterin perusväritys voi olla yksivärinen keltainen, oranssi, maksanruskea ja musta tai kaksivärinen (esim. mustia pieniä ja/tai isompia pilkkuja ja läiskiä valkoisella pohjalla). Pointterin tärkeä tunnistusmerkki on sen pää; kuonon ihanneprofiili on kovera, suora kuono on hyväksyttävä.

Pointteri on kestävä ja erittäin energinen sekä vahvaksi seisojaksi luonnehdittu rotu. Roduistamme pointteri on energisin ja samalla herkkä rotu. Rotu kaipaa paljon liikuntaa ja älyllisiä haasteita. Älykkäänä koirana pointterin koulutettavuus on hyvä.

Luonteeltaan pointteri on ystävällinen, iloinen ja omaan ihmiseensä leimautuva koira. Aggressiivisuus ei kuulu rodun piirteisiin ja parityöskentelyyn jalostettuna pointteri on kontaktihakuinen ja sosiaalinen. Lapsien kanssa pointteri on yleensä rauhallinen ja kärsivällinen.

Urosten säkäkorkeus on 63-69 cm ja narttujen 61-66 cm. Paino on 20-30 kg.